Cum probabil unii dintre voi stiti deja, anul trecut (2012) am fost unul dintre concurentii show-lui TOP CHEF - Romania, sezonul 1, ajungand pana in finala. Pe toata perioada concursului, am intrat doar o singura data la duel si am fost singurul concurent care a castigat de trei ori pass card-ul. Desi am ales sa nu scriu un post special despre asta dupa terminarea show-lui, m-am gandit totusi sa-i gasesc un loc special pe blog, tinand cont ca a fost o experinta unica pentru mine. Chiar daca blogul nostru este in totalitate in limba engleza, am decis ca acest post sa ramana in romaneste. Dupa terminarea show-lui am spus in mai multe interviuri si declaratii cam ce a insemnat pentru mine toata perioada petrecuta cu echipa TOP CHEF. Acum insa as vrea sa prezint doar prin poze evolutia mea din competitie. Pe langa asta, vreau sa va prezint o declaratie a sotiei mele Bianca, data anul trecut, care impreuna cu Stephanie, fiica noastra, m-au sustinut pe toata durata competitiei. Fara sprijinul lor total, nu as fi reusit! Le multumesc!
Bianca Lontras: ''Prima data cand am auzit de Top Chef a fost undeva la inceputul lui August, cred. Chiar inainte sa ne mutam eu si Stephanie in Norvegia. Nico era deja din ianuarie aici, iar noi am asteptat sa termine Stephanie scoala in Estonia, sa poata incepe an nou scoalar aici.
La sfarsitul lui august am venit si abia ce ne-am dezmeticit, ca Nico a plecat. Stiam cat de mult isi doreste sa participe la Top Chef, iar ca sa fie posibila plecarea lui de la munca, a trebuit sa-i tin eu locul. Normal ca eu nu as fi putut fii ''NICO'', sa fac totul exact cum face el. Insa mi-am dat silinta, cunoscandul foarte bine ca bucatar, am lucrat doar impreuna in ultimii 10 ani :) Ii cunosc stilul, exigentele, asteptarile, unele retete, dar nu as putea sa-l inlocuiesc 100%. M-am descurcat, insa a fost foarte, foarte greu. Nu din cauza greutatii muncii din bucatarie, cu asta sunt obisnuita si nu mi-e greu. Cel mai greu mi-a fost sa ma impart intre munca si Stephanie. A trebuit sa lucrez si 12 ore pe zi, cu doar o zi libera pe saptamana. Foarte putine au fost zilele cand am muncit doar 9 sau 10 ore pe zi, in perioada cat a fost el plecat. Dupa amiaza fugeam sa o iau pe Stephanie de la scoala si fugeam amandoua inapoi la munca. Ea isi petrecea toate dupa amiezile si serile in restaurant, la o masa, facandu-si lectiile pentru scoala si citind. Fiind in tara noua de foarte putin timp, fara familie, prieteni, e greu pentru un copil de 9 ani. Ajungeam acasa seara tarziu, obosite amandoua, abia asteptam sa ne punem in pat. Nu e un lucru normal pentru un copil de varsta ei, insa era singura modalitate ca noi doua sa-l ajutam pe Nico sa ajunga la Top Chef. Sacrificiul a fost enorm, dar nu regretam niciunul ca l-am facut. Pe langa servici, scoala si Stephanie, a mai aparut si mutatul in casa noua :) Ne cautam de ceva vreme un alt apartament de inchiriat si nu gasisem pana atunci. Normal, am gasit doar dupa ce a plecat Nico :D Stateam cateva ore noaptea si despachetam cat puteam din cutii, strictul necesar cel putin.
Seara vorbeam cu Nico la telefon, ne intrebam unul pe celalalt cum ne descurcam. Eu il mai intrebam despre cum sa fac una-alta, o reteta la vreun sos de-a lui, etc, cum se descurca in concurs si el ma intreba daca mai rezistam :)
Cand a revenit acasa, a fost foarte interesant sa urmarim amandoi episoadele si el sa-mi explice fiecare faza, vorba, traire si multe alte aspecte care nu s-au vazut la televizor!
Da, a fost foarte greu, insa repet, nu regretam deloc. Si eu si Steph suntem extrem de mandre de Nico, si nu doar de acum. Insa acum, cu atat mai mult cu cat stim cat de important a fost pentru el sa participe si a reusit chiar sa ajunga in finala.''
Inainte de a incepe TOP CHEF, am trecut pe acasa la Medias. De fiecare data cand merg la bunica mea, imi pregateste cate ceva bun. De data aceasta mi-a facut lichiu cu prune (placinta). La cei 82 de ani pe care-i are, inca framanta si coace :) Multumesc, Buni!
Urmatoarele fotografii nu ne apartin! Sunt primite de la Antena 1.
Cheesecake descompus cu crema de branza si gem de rosii
Pilaf marocan cu vinete si fructe uscate
Curry de rata cu chutney de papaya
Bufet
Crap cu crusta gremolata si sos de ardei copt
Tochitura in stil asiatic
Ou in cuib, cu crema de cartofi si caviar
Rulada de curcan umpluta cu spanac, si ''zama de intins'' (specialitatea bunicii mele)
Cu acest fel de mancare am fost declatat primul finalist!
Juratul Nicolai Tand si subsemnatul, sub presiune :)
Ceapa in diferite texturi, servita cu piure de catofi dulci, oua de prepelita posate, ciuperci de padure si sos de merisoare.
Cu acest platou, am iesit castigator in singurul duel la care am participat.
Rulada din piept de pui, cu salata orientala de linte.
Rogan Josh de miel
Burger de curcan cu sos de ciocolata si vin rosu, in clatite americane de porumb cu safron si duet
de cartofi dulci.
Mic dejun frantuzesc cu croissant, salata de fenicul si smoothie de caise
Fructe de mare cu conopida picanta si salsa
Meniul din Finala!
Acesta e un meniu care ma reprezinta, iar daca ar fi sa dau timpul inapoi, cu siguranta as fi ales acelasi meniu.
1. Antreu:
Alegerea mea pentru antreu a fost: Burta de porc slow cooked (gatita la temperatura joasa, pentru 4 ore) pe folie de rodie, dulceata de mere si carnati de Plescoi, piure dulce de usturoi, foite de salota marinate, salata de ciuperci enoki si flori de mar
Am ales acest fel de mancare pentru ca am vrut sa arat ca si cu un produs ieftin, care de obicei e prezentat banal, se poate crea o farfurie ''mai altfel''. Din punctul meu de vedere, balanta intre folia de rodie dulce acrisoara, pireul de usturoi (fiert in lapte de 3 ori, astfel incat gustul puternic de usturoi a disparut) , burta de porc putin sarata si dulceata din carnati de Plescoi putin iute, a fost foarte bine echilibrata. Reprosul din partea juriului, la aceasta farfurie a fost cantitatea prea mare, 3 cuburi mici de burta, 6 inghitituri in total. Daca as pregati acest preparat intr-un meniu de ''fine dining'' cu 7 feluri de mancare, probabil ca as fi fost de acord. Atunci ar fi fost suficienta o bucatica. Insa la un meniu cu 3 feluri de mancare, eu personal consider ca 70-80 de grame de carne nu este mult pentru un aperitiv, dat fiind faptul ca garnitura care acompania carnea, a fost foarte mica cantitativ.
Burta am copt-o la temperatura joasa pentru mai multe ore. Inainte cu putin timp de a o scoate din cuptor, am ridicat temperatura, astfel incat soricul sa devina crocat. Acesta l-am servit in farfurie, separat de burta de porc. Baza farfurie a fost facuta din suc de rodie cu agag-agar. Foitele de salota le-am marinat in otet de mere si zahar, piper negru si dafin. Piureul de usturoi l-am fiert de 3 ori in lapte, pana gustul de urturoi a fost eliminat, apoi l-am pasat si condimentat. Gemul de mere si carnati de Plescoi, de care sunt foarte mandru de altfel, l-am gatit la foc mic. Merele, impreuna cu carnatii taiati cuburi mici si sucul de la o jumatate de lamaie, le-am fiert in suc de mere, pana cand compozitia s-a omogenizat. Am completat farfuria cu ciuperci enoki si flori de mar.
2. Felul principal:
Am ales cod negru. Duo de Cod Negru: 56 de grade sous-vide cod negru, invelit in alge Nori, pe un crocant din panko (pesmet japonez) si ierburi aromatice, Zabaione din Gewürztraminer de Jidvei, ''pralina'' din burta si coada de cod negru cu ansoa, pe un pat de praz, trio de sfecla rosie ( carpaccio, marinat in ulei de masline si cimbru, si sfecla murata), piure dulce de mazare si Dulse (alge de mare)
Inspiratia mea pentru acest preparat a venit din meniul castigator Bocuse d'Or 2009. Deasemenea, am ales sa fac o ''piftea'' din burta si coada pestelui, care de obicei se arunca si care, din punctul meu de vedere, ar fi trebuit sa aduca un plus, nu un minus! La acest preparat nu am folosit sare deloc, deoarece farfuria mea avea elemente sarate natural (Dulce si Nori), pifteaua mea a fost condimentata doar cu ansoa. Ca si textura crocanta am avut pe farfurie un crocant facut din panko si ierburi aromatice, apoi am avut Dulce (alge de mare) prajite. Fileul de cod l-am invelit in alge Nori, vidat si gatit sous-vide la o temperatura de 56 de grade, pentru o jumatate de ora. Balanta de arome si texturi, din punctul meu de vedere, erau in perfecta armonie, unde dulcele din piureul de mazare completa saratul din alge si era in balanta cu aciditatea din Zabaione, unde crocantul din panko si pireul de mazare moale au fost in balanta cu textura sfeclei.
3. Desertul:
Capsuna umpluta cu crema de branza, in jeleu de vin alb; inghetata de banane si curry, cu foita de bomboane Halls; macarons cu ganache de ciocolata si menta si bomboane surpriza
Un desert de care nu sunt mandru in totalitate. Dar sunt foarte mandru de gust, idee, prezentare. Intr-adevar am gresit la macarons. Eu zic ca se pot face macarons intr-o competitie (s-au facut, in altele mult mai importante) si nu inseamna ca daca nu e lasat la maturat nu poate fi facut si degustat. Ca e mai bun lasat la maturat, e cu totul altceva! Eu cred cu tarie ca macarons de pot face intr-o competitie. Ca nu mi-a iesit mie, e una, ca a fost considerata greseala capitala, e alta. Macaronul meu nereusit a fost umplut cu ganache de ciocolata si menta si decorat cu bomboane surpriza, care creau senzatia de explozie in momentul degustarii.
Inghetata de banane si curry, foarte apreciata de altfel, facuta cu azot lichid, a fost foarte cremoasa si plina de savoare. Am decorat inghetata cu o foita crocanta si aromata, din bomboane Halls.
Jeleu din vin de Jidvei a avut in interiorul lui o capsuna umpluta cu o crema de branza. Pentru ca jeleul sa fi avut textura potrivita, ar fi avut nevoie de putin mai mult timp la frigider. Nu sunt multumit de felul cum arata!! Am decorat jeleul cu un glob din fire de caramel.
Eu ma bucur ca ai participat la emisiune. Ca am vazut in sfarsit un bucatar romnan pe care sa il iau drep model. Si totusi desi nu ai castigat asa cum meritai ai ramas in sufletele noaste ca un mare castigator. Sa aveti parte de multa sanatate si sa aveti puterea sa treceti peste ori ce hop in viata. Sunte-ti speciali si ma bucur ca am putut sa va vedem si noi sa stim ca existati si face-ti lucruri extraordinare.
ReplyDeleteStai linistit, Nico, toata lumea stie ca tu ai fost adevaratul castigator. Si asta inseamna mai mult decat orice premiu oferit de vreun sponsor sau televiziune.
ReplyDeleteSi am si o curiozitate: in poza cu desertul, se vad acele popping candy pe exteriorul macaroon-ului. Le-ai adaugat si in interior, in ganache? Te intreb pentru ca stiu ca in contact cu ceva lichid isi pierd "proprietatea exploziva".
Poate sa spuna cine ce o vrea ...TU trebuia sa fii castigatorul !!!
ReplyDeleteSi nu este doar parerea mea !
Bravo Nico....felicitari tie si familiei tale pentru ceea ce faci si lor, pentru ca iti sunt alaturi !
Tu esti castigatorul nostru! Asta se vede si din reactiile de dupa concurs,comentariile pe care le-ai primit pe facebook si prestatia ta din timpul concursului. De tine s-a mai auzit de atunci,de "castigator" nu prea :D Familia ta e cel mai frumos premiu, mi s-a rupt sufletul cand mi-am imaginat-o pe Stephanie la masa din restaurant facandu-si temele,intr-o tara noua,limba noua. Ati trecut cu brio peste toate,eu sper din suflet sa ti se implineasca visele,pentru ca inainte de toate esti un OM mare,cu un suflet foarte frumos. Felicitari pentru o familie atat de frumoasa si pentru arta pe care o pui in farfurie.
ReplyDeleteIn fiecare farfurie, lasi o picatura de suflet...
ReplyDeleteCate farfurii faci pe zi? Dar intr-un an?
Va mai ramane ceva pana in ziua cand voi avea norocul sa gust ceva pregatit de tine?
Felicitari!
Va multumesc tuturor!
ReplyDelete